What’s the best way to learn a language?

🇬🇧 Are you looking for the best way to learn a language? Look no further! 
Would you like to boost your Hungarian twice faster? We have the perfect solution for you!
Do you want to get from beginner to intermediate level in 6 months? We’ve got you covered!

These all sound amazing, right? Let’s stop beating around the bush; these are good marketing lines, but you shouldn’t take these promises for granted. The thing is, there simply CANNOT be ONE best way to learn a language, ONE perfect solution, and no one can guarantee that his or her method will take YOU from level A to level B in X amount of time. Let’s see why.

If you like cooking, you must have seen recipes that start with “make the perfect Tiramisu”, or you might have heard a friend inviting you for dinner saying “this is the most delicious butternut squash soup you’ve ever eaten”, only to feel disappointed and think, “no, the way I make Tiramisu is much better”, or “my mother’s butternut squash soup is way more delicious than this one”. We all know that tastes are different; what I find delicious, others might hate, and vica versa. It is the same with language learning.

Just like in all walks of life, we are all different when it comes to language learning. We have different motivation, different levels of determination, a different native language, different background knowledge, different experience in language learning, and, most importantly, different learning styles. This means that what might be the perfect method for some, might not be the perfect method for you. 

Many people make the mistake of quitting learning a language because they hate learning or they feel that their progress is painfully slow. In most cases, this does not mean what they think it means (“it is impossible to learn this stupid language”, “I am not capable of learning this language”); it might simply be an indicator that they are using a method that is not suitable for their individual needs and learning styles.

It would be really nice to get the perfect recipe and just follow the steps, wouldn’t it? But the thing is, you are more likely to make real headway in your learning if you try different recipes, different methods, see which of them work FOR YOU, which you ENJOY doing, where you feel real progress, and maybe combine their elements to find YOUR best way of learning a language.

In our newsletter, we are giving some recipes; try them all and see which work for you best.

Special thanks to Sziszi ( Hungarian with Sziszi ) for proofreading the blog post and for the inspiring late night talks about the topic. 😘

🇭🇺 A legjobb módszert keresed a nyelvtanulásra? Ne keress tovább!
Szeretnéd kétszer gyorsabban felpörgetni a magyar nyelvtudásodat? Van egy tökéletes megoldásunk a számodra!
Szeretnél 6 hónap alatt kezdő szintről középhaladó szintre jutni? Mi segítünk ebben!

Ezek mind elképesztően jól hangzanak, igaz? De hagyjuk a mellébeszélést; ezek jó marketingszövegek, de nem szabad ezeket az ígéreteket készpénznek venni. A helyzet az, hogy egyszerűen NEM létezhet EGY legjobb módszer a nyelvtanulásra, EGY tökéletes megoldás, és senki sem garantálhatja, hogy az ő módszere X idő alatt elvisz téged A szintről B szintre.

Ha szeretsz főzni, biztosan láttál már olyan recepteket, amik úgy kezdődnek, hogy “készítsd el a tökéletes Tiramisut”. Vagy hallottad már egy barátodtól, aki vacsorára hívott, hogy “ez a legfinomabb sütőtökleves, amit valaha ettél”. Majd aztán csalódottan azt gondoltad, hogy “nem, ahogy én készítem a Tiramisut, az sokkal jobb”, vagy “anyukám sütőtöklevese sokkal finomabb, mint ez”. Mindannyian tudjuk, hogy az ízlések különbözőek; amit én finomnak találok, azt mások lehet, hogy utálják, és fordítva. Ugyanez a helyzet a nyelvtanulással is.

Ahogy az élet minden területén, úgy a nyelvtanulásban is mindannyian különbözőek vagyunk. Más a motivációnk, más az eltökéltségünk, más az anyanyelvünk, más a háttértudásunk, más a tapasztalatunk a nyelvtanulás terén, és ami a legfontosabb, más a tanulási stílusunk. Ez azt jelenti, hogy ami egyesek számára tökéletes módszer, nem biztos, hogy neked is az.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy abbahagyják a nyelvtanulást, mert utálnak tanulni, vagy mert úgy érzik, hogy fájdalmasan lassú a haladásuk. A legtöbb esetben ez nem azt jelenti, amit ők gondolnak (“lehetetlen megtanulni ezt a hülye nyelvet”, “nem vagyok képes megtanulni ezt a nyelvet”); egyszerűen csak azt jelezheti, hogy olyan módszert használnak, ami nem felel meg az egyéni igényeiknek és tanulási stílusuknak.

Igazán jó lenne, ha megkapnánk a tökéletes receptet, és csak követnénk a lépéseket, nem igaz? De a helyzet az, hogy nagyobb valószínűséggel jutsz előre a tanulásban, ha különböző recepteket, különböző módszereket próbálsz ki, megnézed, melyik működik neked, melyik az, amit SZÍVESEN csinálsz, ahol valódi fejlődést érzel, és esetleg kombinálod az elemeiket, hogy megtaláld a TE legjobb módszeredet a nyelvtanulásra.

A hírlevelünkben mutatunk neked számos receptet; próbáld ki mind, és találd meg azt, ami számodra a legjobb.

Published by hungarize

Hungarize is a website for learners of Hungarian. Our mission is to provide you with daily practice opportunities and help you learn Hungarian in a fun way through modern, interactive material that is also practical and authentic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s