Why is it important to enjoy language learning? ❖ Miért fontos, hogy élvezzük a nyelvtanulást?

🇬🇧 We study for many years at primary school, high school, university, and in the course of our studies we have to learn a lot of things we are not interested in at all. But we do it because we have to. A lot of language learners carry this mentality on into their adult language learning. But it is very important to enjoy learning.

If we don’t enjoy learning a language, we find it harder to get ourselves to learn. If we find it harder to get ourselves to learn, we make excuses and sit down to learn less often. If we sit down to learn less often, we progress more slowly and with more difficulty. If we study slowly and with difficulty, we become unmotivated. If we are unmotivated, we do not enjoy learning a language. It is a self-perpetuating process from which we need to break out.

Because if we enjoy learning a language, we are more willing to sit down and learn. If we enjoy getting ourselves to learn, we don’t make excuses, we learn more often. If we learn more often, we progress faster and more easily. If we learn quickly and easily, we will be motivated. And if we are motivated, we enjoy learning more. 

What’s more, research shows that what we enjoy learning, we understand better and remember longer. 

So it’s important to find the methods, the materials, the exercises that you enjoy doing. And how do we know we found the best methods, the best materials? With the best method and best materials, we almost feel as if we weren’t learning at all.

💬 Do you enjoy learning Hungarian? If not, what will you do to enjoy it more?

Try Hungarize’s resources and see if you enjoy learning with them. 🙂

Listen to Réka (Languages with Reka) talk about the topic of enjoying language learning YouTube:

If you want to discuss language learning topics with Réka from Languages with Reka and Barbi from Hungarize, join our Facebook group here:


🇭🇺 Hosszú éveket tanulunk általános iskolában, gimnáziumban, egyetemen, és a tanulmányaink során sok olyan dolgot is meg kell tanulnunk, ami egyáltalán nem érdekel minket. De csináljuk, mert kötelező. Nagyon sok nyelvtanuló ezt a mentalitást viszi tovább akkor is, amikor felnőttként nyelvet tanul. Pedig nagyon fontos, hogy élvezzük is a tanulást.

Ha nem élvezzük a nyelvtanulást, nehezebben vesszük rá magunkat a tanulásra. Ha nehezebben vesszük rá magunkat a tanulásra, kifogásokat keresünk és ritkábban ülünk le tanulni. Ha ritkábban ülünk le tanulni, lassabban és nehezebben haladunk. Ha lassan és nehezen tanulunk, motiválatlanok leszünk. Ha motiválatlanok vagyunk, nem élvezzük a nyelvtanulást. Ez egy önmagát erősítő folyamat, amiből ki kell törnünk.

Mert ha élvezzük a nyelvtanulást, szívesebben ülünk le tanulni. Ha szívesebben ülünk le tanulni, nem keresünk kifogásokat, gyakrabban tanulunk. Ha gyakrabban tanulunk, gyorsabban és könnyebben haladunk. Ha gyorsan és könnyen haladunk, motiváltak leszünk. És ha motiváltak vagyunk, még jobban élvezzük a nyelvtanulást. 

Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy amit szívesen tanulunk, azt jobban megértjük és hosszabban megmarad az emlékezetünkben. 

Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, azokat a tananyagokat, azokat a feladatokat, amiket szívesen csinálunk. És honnan tudjuk, hogy megtaláltuk a jó módszert, a jó forrást? Onnan, hogy szinte úgy érezzük, hogy nem is tanulunk.

💬 Te élvezed a magyartanulást? Ha nem, mit fogsz tenni azért, hogy jobban élvezd?

Próbáld ki a Hungarize tananyagait, nézd meg, élvezed-e velük a tanulást! 🙂

Nézd meg Réka (Languages with Reka) videóját a témáról YouTube-on:

Ha szeretnél nyelvtanulással kapcsolatos témákról beszélgetni Rékával (Languages with Reka) és Barbival (Hungarize), csatlakozz a Facebook csoportunkhoz itt:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s