Watching videos with dual subtitles on YouTube

🇬🇧We often get asked why our YouTube videos don’t have bilingual subtitles like our social media videos. At the end of this article, I’ll show you how you can set up bilingual subtitles on YouTube, but in the meantime, I’ll tell you a little bit about why I prefer YouTube subtitles.

On YouTube, there is a “subtitle settings” button. This allows you to choose whether you want to watch the video with or without subtitles, and if you want to watch it with subtitles, which language you want to watch it in. On social media, you don’t have a choice: if a video has subtitles, you have to watch it with subtitles, if it doesn’t, you can’t watch it with subtitles.

Why is it good to have a choice? I find that if a video has subtitles, I certainly read them. Even if I don’t need it, because I understand everything perfectly. So if your goal is to improve your listening comprehension, it is very good if you can turn off the subtitles.

If you have a choice, you can watch a video with different settings: for example, first without subtitles, then with English subtitles, then with Hungarian subtitles, then with both subtitles at the same time, then again without subtitles – whatever you want.

And if you want to read both the Hungarian and the English (or any other language) subtitles at the same time, you can do that too, using a browser add-on called “YouTube dual subtitles” (this works in Chrome, but you can certainly find similar ones in other browsers.) You can also use this add-on to set up automatic translation into basically any language – but be careful, these automatic translations shouldn’t be trusted completely!

(photo of my life)

On our YouTube channel, we provide English and Hungarian subtitles for all our videos. Have a look around our channel, choose a video you like and feel free to experiment with subtitles!


🇭🇺 Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy YouTube-on miért nincs a videóinkon kétnyelvű felirat úgy, mint a közösségi médiás videóinkon. A cikk végén megmutatom, hogyan tudjátok beállítani a kétnyelvű feliratot YouTube-on, de addig is, mesélek egy kicsit arról, miért szeretem jobban a YouTube feliratokat.

A YouTube-on van egy “feliratbeálltások” gomb. Így eldöntheted, hogy felirattal vagy felirat nélkül szeretnéd megnézni a videót, és amennyiben felirattal szeretnéd nézni, milyen nyelvű felirattal szeretnéd nézni. Közösségi médián nincs választási lehetőséged: ha egy videón van felirat, felirattal kell nézned, ha nincs, akkor pedig nem is tudod felirattal nézni.

Miért jó, hogy van választási lehetőséged? Magamon is azt veszem észre, hogy ha van felirat egy videón, akkor azt bizony olvasom. Akkor is, ha egyébként semmi szükségem nincs rá, mert mindent tökéletesen értek. Tehát ha a célod az, hogy a hallásértésedet fejleszd, akkor nagyon jó, ha ki tudod kapcsolni a feliratot. 

Ha van választási lehetőséged, egy videót meg tudsz nézni különböző beállításokkal: megnézheted először felirat nélkül, majd angol felirattal, majd magyar felirattal, majd egyszerre a két felirattal, majd újra felirat nélkül – ahogy szeretnéd. 

És ha szeretnéd egyszerre olvasni a magyar és az angol (vagy más nyelvű) feliratot, ezt is meg tudod tenni, a “YouTube dual subtitles” nevű böngészőkiegészítővel. (Ez a Chrome-ban működik, de biztosan más böngészőkben is lehet hasonlót találni.) Ezzel a kiegészítővel beállíthatsz automatikus fordítást is gyakorlatilag bármilyen nyelvre – de vigyázz, ezekben az automatikus fordításokban azért nem szabad teljesen megbízni! 

(életem fotója)

A YouTube csatornánkon minden videónkhoz készítünk magyar és angol nyelvű feliratot. Nézz körül a csatornánkon, válassz egy szimpatikus videót, és kísérletezz bátran a feliratokkal! 

Published by hungarize

Hungarize is a website for learners of Hungarian. Our mission is to provide you with daily practice opportunities and help you learn Hungarian in a fun way through modern, interactive material that is also practical and authentic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s