Hungarian learners’ favorite tips for learning Hungarian

🇬🇧 We asked the members of our Daily Dose of Hungarian project about their favorite tips for learning Hungarian. As you will see, they shared various different tips. We are different, there is not a single method or tip that works universally for everyone. If you want to become a successful language learner, you need to discover your best way to learn a language (read more about this here). Read the tips, try them, and see if they work for you.

đź’¬ If you’re in Hungary…take a beginner language class. I took one in Budapest in 2013 and it helped a LOT. It gave me some basic pronunciation/grammar/language structure tools that helped quite a bit initially, and are still a help today. (Jessica)

đź’¬ Learn the language every day – even if it’s just 10-15 minutes a day. 10 minutes is better than nothing, and you can learn a lot in that time. (Ed)

đź’¬ Use music! Find a song in your target language that you love, and work on translating the lyrics, maybe after listening for a few days. Add new words to your vocab-learning system (my second-favorite tip is using a spaced-repetition vocab app — I use Memrise for Hungarian) and repeat them. I’ve found that the words I learned from songs I love stuck MUCH more than random words I learned from other places. (Nina)

đź’¬ Having a friendly community like Hungarize really helps to keep the motivation going. It’s absolutely not easy to learn a language alone!   (Yanntyng)

đź’¬ Don’t worry about perfection! This was good advice when learning German, but it’s been GREAT advice with Hungarian. (Nina)

đź’¬ My advice to a beginner is to get a good conversation pocket book with sound files and listen, imitate and practice the phrases you need or like. At this stage, don’t concentrate too much on grammar or individual words. The language will gradually explain itself. (Ed)

💬 Invest some time every day in learning the Hungarian language.  There is no shortcut to learning the language properly! It takes time.. (Marie-José)

đź’¬ Daily practice with resources like Hungarize help with idioms and colloquialisms. (Jessica)

đź’¬ Expose yourself to grammar topics early on, but be realistic about what’s going to stick the first time around. Focus early on on mastering the basics, but don’t shy away from dabbling in topics that seem over your head — just keep in mind they may not stick, and it may be the first of, say, 10 times that you have to read about them. (Nina)

💬 Invest in a good teacher who can teach you the grammar, preferably in your mother tongue. (Marie-José)

đź’¬ Learn 10 minutes every day. This is more realistic than 3 hours a week. (Yanntyng)

đź’¬ I’ll share advice which was given by my english teacher and by which I still stand: it is to dive into the language you learn, surround yourself with it even if you do not understand all. Let your subcounciousness do the work. With regular practice you won’t even know when you learn the language. Just make mistakes, learn and use it as often as you can. (Pawel)

đź’¬ Listen to speech while reading along, which is why I love your podcast + transcript! (Nina)

đź’¬ When you want to learn words: always learn the word in context, not just one word alone. (Elke)

💬 (This is not marketing, it´s my own personal experience!) Join Hungarize! Or a similar community with friendly, patient teachers who are truly passionate about what they do (and who collaborate with each other)! It helps when your teachers are as excited about your progress as you are! AND it´s great if you know your teachers are having fun and they are not afraid to keep changing and improving! If you have this, it can help to mitigate one´s dislike of learning.  (Yanntyng)

đź’¬ Use the language every day (listen and imitate Hungarian, read out loud in Hungarian, sing in Hungarian, and talk to yourself in Hungarian all day if you don’t have a conversation partner) (Ed)

đź’¬ Talk to yourself too! Every morning tell yourself what you want to do etc…. (Elke)

What’s your favorite tip for learning Hungarian? Tell us in the comments or send it to us via email to mail@hungarize.com .

For further study tips sign up for our weekly newsletter:


🇭🇺 Megkérdeztük a Daily Dose of Hungarian projektünk tagjait a kedvenc tippjeikről a magyartanuláshoz. Mint látni fogod, különböző tippeket osztottak meg. Különbözőek vagyunk, nincs egyetlen olyan módszer vagy tipp, ami mindenki számára univerzálisan működik. Ha sikeres nyelvtanulóvá szeretnél válni, fel kell fedezned a számodra legmegfelelőbb nyelvtanulási módszert (erről bővebben itt olvashatsz). Olvasd el a tippeket, próbáld ki őket, és nézd meg, hogy neked beválnak-e.

💬 Ha Magyarországon vagy…vegyél részt egy kezdő nyelvtanfolyamon. Én 2013-ban jártam Budapesten és nagyon sokat segített. Megtanultam néhány alapvető információt kiejtésről, nyelvtanról, mondatszerkezetekről, ami kezdetben elég sokat segített, és a mai napig segítségemre van. (Jessica)

đź’¬ Tanuld a nyelvet minden nap – mĂ©g ha csak napi 10-15 percet is. A 10 perc is jobb, mint a semmi, Ă©s ennyi idĹ‘ alatt rengeteget lehet tanulni. (Ed)

đź’¬ Használj zenĂ©t! Keress egy olyan dalt a cĂ©lnyelven, amit szeretsz, Ă©s dolgozz a szöveg lefordĂ­tásán, esetleg nĂ©hány nap hallgatás után. ĂŤrd fel az Ăşj szavakat a szĂłtanulási rendszeredbe (a második kedvenc tippem egy szĂłismĂ©tlĹ‘ alkalmazás használata — Ă©n a Memrise-t használom magyartanuláshoz), Ă©s ismĂ©teld Ĺ‘ket. Azt tapasztaltam, hogy a szavak, amelyeket az általam szeretett dalokbĂłl tanultam, sokkal jobban megragadtak, mint a vĂ©letlenszerű szavak, amelyeket más helyekrĹ‘l tanultam. (Nina)

💬 Egy olyan barátságos közösség, mint a Hungarize, tényleg segít fenntartani a motivációt. Egyáltalán nem könnyű egyedül megtanulni egy nyelvet! (Yanntyng)

💬 Ne aggódj a tökéletesség miatt! Ez jó tanács volt a német nyelvtanuláskor, de a magyar nyelvvel kapcsolatban is NAGYSZERŰ tanács. (Nina)

💬 Azt tanácsolom egy kezdőnek, hogy szerezzen be egy jó társalgási zsebkönyvet hangfájlokkal, és hallgassa, utánozza és gyakorolja azokat a kifejezéseket, amikre szüksége van, vagy amiket szeret. Ebben a szakaszban ne koncentrálj túlságosan a nyelvtanra vagy az egyes szavakra. A nyelv fokozatosan meg fogja magyarázni magát. (Ed.)

💬 Szánj minden nap egy kis időt a magyar nyelv tanulására. Nincs rövidített út a helyes nyelvtanuláshoz! Időbe telik… (Marie-José)

💬 A napi gyakorlás olyan forrásokkal, mint a Hungarize segít az idiómák és a köznyelvi kifejezések használatában. (Jessica)

đź’¬ TegyĂ©tek ki magatokat korán a nyelvtani tĂ©máknak, de legyetek reálisak azzal kapcsolatban, hogy mi fog elsĹ‘re megragadni. Koncentrálj korán az alapok elsajátĂ­tására, de ne riadj vissza attĂłl, hogy olyan tĂ©mákkal is foglalkozz, amelyek tĂşl nagy falatnak tűnnek számodra – csak tartsd szem elĹ‘tt, hogy nem biztos, hogy megragadnak, Ă©s lehet, hogy ez lesz az elsĹ‘, mondjuk, a tĂ­z alkalom közĂĽl, amikor olvasnod kell rĂłluk. (Nina)

💬 Fektess be egy jó tanárba, aki megtanítja neked a nyelvtant, lehetőleg az anyanyelveden. (Marie-José)

💬 Tanulj mindennap 10 percet. Ez reálisabb, mint a heti 3 óra. (Yanntyng)

💬 Megosztom azt a tanácsot, amit az angoltanárom adott, és amihez még mindig tartom magam: merülj el a nyelvben, amit tanulsz, vedd körül magad vele, még akkor is, ha nem értesz mindent. Hagyd, hogy a tudatalattid elvégezze a munkát. Rendszeres gyakorlással észre sem fogod venni, hogy megtanultad a nyelvet. Csak hibázz, tanulj és használd, amilyen gyakran csak tudod. (Pawel)

💬 Hallgasd a beszédet olvasás közben, ezért is szeretem a podcastotokat + átirataitokat! (Nina)

💬 Ha szavakat akarsz tanulni: mindig kontextusban tanuld meg a szót, ne csak egy szót önmagában. (Elke)

💬 (Ez nem marketing, ez a saját személyes tapasztalatom!) Csatlakozz a Hungarize-hoz! Vagy egy hasonló közösséghez, barátságos, türelmes tanárokkal, akik valóban szenvedélyesen szeretik, amit csinálnak (és együttműködnek egymással)! Segít, ha a tanáraid ugyanolyan izgatottak a fejlődésed miatt, mint te! ÉS nagyszerű, ha tudod, hogy a tanáraid jól érzik magukat, és nem félnek folyamatosan változtatni és fejlődni! Ha ez megvan, az segíthet enyhíteni a tanulással szembeni ellenszenvet. (Yanntyng)

💬 Használd a nyelvet mindennap (hallgass és utánozz magyarul, olvass hangosan magyarul, énekelj magyarul, és beszélj magadban magyarul egész nap, ha nincs beszélgetőpartnered) (Ed).

💬 Beszélgess magaddal is! Minden reggel mondd el magadnak, hogy mit szeretnél csinálni stb….. (Elke)

Mi a kedvenc tipped a magyartanuláshoz? Mondd el nekünk a hozzászólásokban vagy küldd el nekünk e-mailben a mail@hungarize.com címre.

További tanulási tippekért iratkozz fel heti hírlevelünkre:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s