Tanároknak

Kedves Kollégák!

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni nektek, miben segítheti a Hungarize – Daily Dose of Hungarian a diákjaitok előrehaladását és a ti munkátokat.

A diákok önálló, tanórán kívüli tanulásának (és ezen nem a kötelező házi feladat értendő) számos előnye van: az önállóan is tanuló diák felelősséget vállal a saját előrehaladásáért, nem a tanárától várja el, hogy “beleültesse” a tudást a fejébe; jobban megismeri a saját tanulási stílusát, ezáltal hatékonyabban tud tanulni; nem esik kétségbe, ha egy helyzetet egyedül, a tanára segítsége nélkül kell megoldania; magabiztosabban használja a nyelvet; gyorsabban fejlődik, mintha csak a nyelvórán foglalkozna a nyelvvel.

Ahhoz azonban, hogy a diákjainkat elindítsuk az önálló tanulás útján, olyan kiegészítő anyagokra van szükség, amik ténylegesen támogatják a diákok autonóm tanulását. Mi, a Hungarize-nál ezt tűztük ki egyik fő célunknak: olyan kiegészítő tananyagokat szeretnénk készíteni, ami segít a diákok önálló, tanórán kívüli tanulásában.

A tananyagainkhoz folyamatosan készítünk tanulásmódszertani segédleteket, melyek segítik a diákokat az önálló munka során, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb tanulási módot.

A rutinoknak jelentős szerepük van az életünkben; a rutincselekvéseinket sokkal könnyebben, kevesebb energiabefektetéssel és rákészüléssel tudjuk elvégezni. A nyelvtanulásból éppúgy lehet rutint csinálni, mint a testmozgásból. 

Ebben is szeretnénk segíteni a diákoknak: naponta osztunk meg tananyagokat. Ezzel időt spórolunk meg a diákoknak, hiszen nem kell értékes időt vesztegetniük keresgéléssel: egyszerűen megnézhetik a napi tananyagainkat. Az egyes napok anyagai nem épülnek egymásra, minden nap újabb pici csomag várja a diákot, így nem kell aggódni, ha kimarad pár nap a tanulásból.

Napi dialógusainkkal fejleszthetik a hallott és olvasott szövegértésüket; a dialógusok végén található kérdésekre válaszolva gyakorolhatják az írásbeli kommunikációt (tanulótársaikkal és velünk); a dialógusokra épülő napi gyakorlófeladattal pedig bővíthetik a szókincsüket, hasznos kifejezéseket tanulhatnak, gyakorolhatják a nyelvtant, további olvasott és hallott szövegértési feladatokat oldhatnak meg, megismerhetik a magyar kultúrát.

A napi tananyagok egy része elérhető a közösségi médián is, de a teljes napi tananyagaink (hanganyaggal, magyarázatokkal, interaktív feladatokkal) a Patreon oldalunkon érhetők el. Szerencsére a Patreonnak van ingyenesen letölthető mobilapplikációja is, így akár utazás közben is meghallgathatják a hanganyagainkat, elolvashatják a szövegeinket, gyakorolhatnak az interaktív feladatokkal.

Bár a cél az, hogy a diákok önállóan is tanulhassanak, megnyugtató lehet az a tudat, hogy két gyakorló magyartanár áll rendelkezésre védőhálónak: a posztok alatt kérdéseket tehetnek fel a tananyagokkal kapcsolatban, de a Patreon levelezőrendszerén belül szükség esetén személyesen is felkereshetnek minket.

Anyagainkat a tanórába is beforgathatjátok:

  • biztosíthatjátok diákjaitokat arról, hogy a dialógosokkal, interaktív feladatokkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket veletek is megvitathatják
  • létrehozhattok egy közös Google Dokumentumot, amiben a diákok válaszolhatnak a napi kérdésre, és a válaszaikat együtt kijavíthatjátok
  • megkérhetitek a diákot, hogy hetente/havonta válassza ki a kedvenc dialógusát, amit közösen is feldolgoztok, gyakoroljátok a kiejtést, intonációt
  • hanganyagainkat, interaktív feladatainkat egy az egyben is bevihetitek az órára, akár a diák előfizetésén keresztül, akár saját előfizetéssel.

Megköszönjük, ha ajánlotok minket diákjaitoknak vagy esetleg ti magatok csatlakoztok hozzánk. 🙂